Bouwkundige zwembaden

Een infinity zwembad of landschapszwembad is een zwembad dat als het ware eindeloos opgaat in de omgeving. Het komt het mooiste tot zijn recht alsof het lijkt dat het zwembad geen rand meer heeft. Dit kan bereikt worden door het plaatsen van een overloop zwembad. Bij dergelijke zwembaden loopt het water tot boven de boordsteen om vervolgens in een afvoergoot weg te lopen. Wordt het zwembad dan nog een geplaatst in een prachtig decor, dan is het infinity zwembad helemaal geslaagd. Je kan ook opteren om slechts langs één lange zijde van het zwembad het water over de boordsteen te laten weglopen.

Het skimmer zwembad is een binnenzwembad of buitenzwembad in de tuin waarbij de skimmers visueel zichtbaar zijn. Deze bevinden zich een paar centimeter onder de zwembadboord en zorgen voor de afvoer van overtollig zwembadwater en drijvende vuilresten, zoals bijvoorbeeld: papier, speelgoed, bladeren, olie, takjes, enzo…

Overloop zwembaden zijn binnen-of buitenzwembaden waarvan het water over de zwembadboord loopt, in een klein opvangrooster. Hierdoor staat zwembadwater als het ware gelijk met de omliggende bestrating of terras.

Een overloop zwembad oogt heel modern en mooi daar het één geheel vormt met de omgeving, het lijkt wel een spiegel. Een overloopzwembad wordt ook wel een spiegelbad genoemd omdat het water bijna niet beweegt. Het esthetisch effect is prachtig. Doordat je geen boord (onderloopzwembad & skimmerzwembad) meer ziet of skimmers (skimmerzwembad) straalt het zwembad vooral eenvoud en rust uit. Door het hoge waterpeil blijft het ook aangenaam zwemmen. Tijdens het zwemmen kan je beter van de omgeving genieten daar er geen zwembadrand zichtbaar is.

Het onderloop zwembad is bijna hetzelfde als het overloop zwembad. Het verschil ligt hem in het feit dat het water niet over de zwembadboord loopt maar er net onder. Het overtollige water wordt via een rooster / afvoergoot afgevoerd naar de buffertank waar het daarna gefilterd wordt. Bij het zwemmen blijf je dus ene kleine boord zien, wat bij het overloop zwembad niet het geval is.

PVC liner in folie
Foliezwembaden vallen onder de bouwkundige zwembaden. Foliebaden zijn zwembaden waarvan eerst de kuip bekleed wordt met een viltlaag. Daarna wordt de kuip en bodem bekleed wordt met een doek in kunststof of zwembadliner. De liner wordt aan elkaar gelast. Er bestaan ook afwerkboorden met verschillende prints en motieven. Bovendien zijn sommige folies uitgerust met een anti-slip laag.
De basisconstructie van de zwembadkuip kan uit verschillende materialen bestaan zoals:
Betonnen zwembad: de constructie is op basis van beton, ( gegoten beton, spuitbeton, gemetste betonblokken, polystyreen blokken ) deze wordt bekleed met een zwembadfolie.